УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ 2018/2019

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, у навечерје празника Успенија Пресвете Богородице, у четвртак 27. августа 2020. након празничног бденија, које је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, обављено је свечано уручење награде „Извиискра Његошева“ – књижевнику Ђорђу Сладоју.

Жири за додјелу награде у саставу: Јован Делић, предсједник, Милутин Мићовић, Ранко Поповић, Драган Станић и Драган Хамовић одлучио је, раније, да се награда „Извиискра Његошева“ за 2018/2019. годину додјели Ђорђу Сладоју за његово цјелокупно пјесничко дело, а поводом књиге “Занатски дом”.

Одлуку је, у никшићком Саборном храму, прочитао академик Јован Делић, наводећи биографске и библиографске податке пјесника Ђорђа Сладоја.

Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије благословио је сабране, поздрављајући ријечима добродошлице госте светоуспењске свечаности у Никшићу: добитника награде пјесника Ђорђа Сладоја, Драгана Станића, предсједника Матице српске, академика Јована Делића, предсједника жирија, породицу Момировић, који су са Епископијом будимљанско-никшићком суоснивачи ове престижне књижевне награде.

Владика је славодобитнику Ђорђу Сладоју уручио плакету награде, коју је, како је истакао, својим дугогодишњим пјесничким бденијем и приношењем заслужио, док је повељу, рад академског вајара Љубише Манчића, лауреату уручио академик Јован Делић. Новчани износ награде уручио је Ђорђе Момировић, предсједник компаније „Мона“.

Ђорђо Сладоје је у свом захвалном слову казао да је ово за њега изузетан тренутак и изузетан дан, јер је био у манастиру Острогу, а вечерас видио, како је навео, „чудо од литија“.

Скуп је поздравио и Иван Негришорац, предсједник Матице српске из Новог Сада, и члан жирија.

О богатом пјесничком дјелу овогодишњег добитника награде „Извиискра Његошева“ говорио је Јован Делић. Публика је имала задовољство да чује избор из поезије Ђорђа Сладоја, који је лауреат започео стиховима о Косову, а завршио пјесмом посвећеном Његошу, чије име носи награда.

Жири за додјелу награде у саставу: Јован Делић, предсједник, Милутин Мићовић, Ранко Поповић, Драган Станић и Драган Хамовић одлучио је, раније, да се награда „Извиискра Његошева“ за 2018/2019. годину додјели Ђорђу Сладоју за његово цјелокупно пјесничко дело, а поводом књиге “Занатски дом”.Уручење награде „Извиискра Његошева“, седмо по реду, уприличено је у цркви Светог Василија Острошког, како се чуло у уводној ријечи протојереја-ставрофора Слободана Јокића, поводом 120 година од њеног освећења, које се збило управо на празник Велику Госпојину.