На свечаности, у Народном позоришту проглашен јеРАНКО ЈОВОВИЋ,песник ии Подгорице, за шестог по реду добитника Књижевне награде„Извиискра Његошева „ која се традиционално додељује сваке друге године, за најбољу књигу, сабрана или одабрана дела , или целокупно дело објевљено на српском језику.

РАНКО ЈОВОВИЋ је песник који на српском језику ствара преко 5о година, награду је добио за целокупно песничко дело, а поводом књиге „Сузе Марка Миљанова“.

Својим песничким књигама Ранко Јововић је стекао јединствен, препознатљив, непоткупљив песнички глас, међу српским песницима, глас протеста, непристајања, посратња у тежњи за слободом, како је сам једном приликом изрекао: „Само сам тежио Слободи, Господе. Само Љубави“..

Свечаном проглашењу присуствовали су епископ Будимљанско Никшићки Јоаникије, који је на почетку благословио скуп, бројни црквени великодостојаници, његова екселенција абасадор Русије са супругом,бројни књижевници и кутурни радници, поштоваоци Његоша и његовог дела.

Одлуку жирија за доделу Извиискре Његошеве образложио је др. Јован Делић, председникистакавши да „Јовоивић већ пола вијека својим дивљим плачем поздравља дивље пјеснике свијета, својим гласом новорођеног дивљака, не марећи за славу поетика и ослањањући се на гласове и пјесничке судбине неприлагођених...Његова поезија се храни ужасима овог свијета којих се надоживљавао и нагледао“.

О песнику Јововићу су говорили др. Драган Станић , члан жирија и предсеник Матице српаске , и песник из Никшица Милутин Мићовић.

Свечаност је увеличао наступ КУД „Лола“,у славу прошлогодишњег уписа српског кола у листу светске културне баштине, а које у суштини значи сабирање , као и у Његошевом Горском вијенцу где је КОЛО колективни јунак,глас народа који памти и подсећа.

Српски православни појци поздравили су скуп химном „Онамо Намо“, а стихове Његоша и Јововића говорили су глумци Биљана Ђуровућ и Ненад ХаџиМаричић.

Награда „Извисра Његошева“ биће уручена у Никшицу о данима Светог Василија Острошког, 12.маја 2018. г. , а сатоји се од повеље и плакете, уметнички рад вајара Љубише Манчића, и новчаног износа који уручује господин Ђорђе Момировић у име породице Момировић и компаније Мона.