На Великој сцени Народног позоришта у Београду у присуству великог броја истакнутих званица из културног И јавног живота проглашен је четврти добитник престижне књижевне награде Извиискра Његосева.

Свечаном проглашењу добитника награде, чији су оснивачи Епархија будимљанско никшићка и компанија “Мона” присуствовале су многобројне истакнуте званице културног И јавног живота.

Жири у саставу професор доктор Јован Делић, председник, профессор др. Иван Негрисорац, Милутин Мићовић, професор др Ранко Поповић и др Драган Хамовић одлучио је да Извиискру Његошеву за 2014.годину додели господину Миловану Данојлићу, песнику, приподевачу, есејисти и преводиоцу, за целокупни књижевни рад.

У образложењу жирија наведено је да је да се Милован Данојлић високо књижевно остварио у више књижевних врста. Почео је као песник и није престајао да пише стихове, али чисту поезију исписивао је и на страницама прозе, а песницко искуство тачно и истанчано излагао у есејима и чланцима.Данојлић нам живо показује да лирика и даље опстаје као дивљење створеном, да је поезија даље шири општи глас побуњеника, као и облик помног мишљења света и времена.

Председник жирија професор др Јован Делић у свом обраћању је истакао: „Милован Данојлић је Европљанин каквог немамо: зналац свјетских језика, страствени читалац на страним језицима и преводилац велике поезије на тим језицима. Али то је Европљанин који је према Европи веома критичан и чије припадништво европском пјесничком братсву ни најмање не смета његовом националном утемељењу нити вјерности завичају.“

Одломке из Његошевог, као и из дела Милована Данојлића, казивали су драмски уметници Биљана Ђуровић И Небојша Кундачина, а пошто је проглашење добитника било у зваку великог јубилеја 200 годишњице рођења Његоша, на сцену су били изложени костими И скице колекције “Његош” Оље Ивањицки, а јавности је први пут представљен Његошев портрет дело сликара Драган Стојкова.